sâmbătă, 30 octombrie 2010

AL Doilea Val

Cu trei sute de ani in urma a avut loc o explozie care a creat o noua civilizatie,revolutia industriala.S-a stabilit astfel cel De-al Doilea Val care a schimbat modul de viata al multor oameni.
In Primul Val,viata era organizata in jurul satului.Predomina diviziunea simpla a muncii si existau cateva caste si clase bine definite:aristocratia,preotii,razboinicii,ilotii,sclavii sau serbii.Insa nu exista nimic care sa poata fii numit civilizatie industriala.Pana in 1650-1750 se poate vorbi de lumea Primului Val,lumea in care a izbucnit revolutia industriala ,instaurandu-se cel De-al Doilea Val.Aceste a influentat fiecare aspect al vietii omenesti si a atacat trasaturile trecutului ce era reprezentat de Primul Val.
Au fost create ziarul si cinematograful,metroul si avionul DC-3,cubismul si muzica dodecafonica,cladirile in stil Bauhaus,scaunele in stil Barcelona,greva bratelor incrucisate,drajeurile de vitamine si o viata mai lunga.Lucrul cel mai important realizat de Al Doilea Val este unirea acestora intr-un tot unitar,pentru a forma un sistem social puternic:civilizatia celui de-Al Doilea Val.In acelasi timp a declansat o batalie sangeroasa si prelungita intre aparatorii trecutului agricol si partizanii viitorului industrial.
In Statele Unite ale Americii,aceasta ciocnire a inceput odata cu sosirea europenilor,hotarati sa impamanteneasca civilizatia agricola a Primului Val.Dar imediat dupa fermieri au venit primii industriasi,agenti ai viitorului pe care-l aducea Al Doilea Val.
Razboiul Civil nu a avut drept cauza unica problema morala a sclaviei sau chestiuni economice marunte ca taxele vamale.Problema a fost de fapt: cine va conduce noul si bogatul continent ,fermierii sau industriasii?
In fiecare tara a izbucnit astfel aceasta lupta intre adeptii celor doua valuri,ducand la o criza si la framantar politice,greve,revolte,lovituri de stat si razboaie.La mijlocul secolului XX-lea insa,fortele Primului Val au fost invinse si civilizatia celui de-al Doilea Val s-au instapanit pe pamant.
Cand al Doilea Val a inceput sa avanseze,familiile au simtit tensiunea  schimbarii,manifestandu-se sub forma de conflicte,atacuri asupra autoritatii patriarhale,raporturi modificate intre parinti si copii,conceptii noi despre ceea ce se cuvine.
Al Doilea Val a adus cu sine o fantastica crestere a sperantelor oamenilor,crezand pentru prima oara ca saracia,foametea,boala si tirania pot fii invinse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu